iedereen staat aan
maar ik ga echt
even uit

2018 – Scrollend over mijn LinkedIn-tijdlijn zie ik het ene na het andere succes gevierd worden. De schouderklopjes vliegen over en weer. De trots van nieuw binnengehaalde klussen en gewonnen pitches worden veelvuldig gedeeld. Wanneer mijn wekker vroeg in de ochtend gaat, zie ik dat 4 uur geleden nieuwe status updates gedaan zijn. Dat connecties gepromoveerd zijn met nieuwe functietitels. En zelfs in mijn weekend attendeert LinkedIn me op berichten van mede-ondernemers die druk bezig zijn met het verdubbelen van hun omzet. Of word ik gewezen op de zoveelste netwerkbijeenkomst en cursus voor het vinden van dé zakelijke succesformule. In bijna alle gevallen denk ik dat er iets mis met me is.

Zeg maar eens nee
Ik werk nu drie jaar als zzp’er in de communicatie. Begon hier na wat coachingstrajecten mee omdat uit alle persoonlijkheidstesten kwam dat ik ongelukkig werd van een vaste rol. Dat geluk stond voor mij voorop. Vooral na een burnout, de zoveelste banenswitch en de frustratie dat ik het bijna altijd anders zou doen dan mijn bazen destijds. Voor mij was het doel als ondernemer dan ook niet ‘zoveel mogelijk omzetten’, maar vooral ‘doen wat ik leuk vind en er in elk geval mijn eigen salaris van kunnen betalen’. En soms is dat verdomd lastig.

Zeg maar eens nee tegen een goed betaalde klus. Niet omdat je het niet zou kunnen, maar omdat het jou simpelweg niet gelukkig maakt. Houd maar eens vol dat je op die ene vrije dag of in dat weekend écht niet werkt, ondanks dat de deadline van je klant zo krap is dat het de enige mogelijkheid is om hem of haar te helpen. Niet omdat je niet wilt helpen, maar omdat die vrije tijd je de rust en ruimte brengt die je nodig hebt om je werk zo goed mogelijk te doen. En om een fijner mens te zijn voor jezelf én voor de mensen om je heen. Voor veel mensen voelt deze eerlijkheid als falen. Je zegt toch geen ‘nee’ tegen geld. Of ‘nee’ tegen de erkenning van die ene klant of collega die zo graag met jou samenwerkt. Noem me een slechte ondernemer, maar ik doe dat wel.

Jezelf zijn is dé sleutel tot zakelijk succes
Ik vind het waardevol dat ik eerlijk tegen een klant kan zeggen dat een opdracht niet bij me past, ongeacht het geld dat ik ermee zou verdienen. Ik vind het wel zo eerlijk voor mezelf, mijn vrienden en familie dat ik in de weekenden tijd en aandacht voor ze heb en voor ze klaar kan staan. Dat geeft me meer genoegen dan te kunnen zeggen dat ik het hele weekend doorgewerkt heb omdat het zo druk is. En het vreemde is: hoe dichter ik bij mezelf blijf en hoe volhardend ik hierin word, hoe leuker mijn klussen worden. En hoe hoger mijn omzet.

Soms moet je dingen anders doen. Anders benaderen. Natuurlijk ben ik vaak gevallen en weer opgestaan. Heb ik oude relaties verbroken omdat de manier van omgang dusdanig ver van mij als persoon af stond. Heb ik opdrachten naar anderen doorverwezen omdat ik er zelf niet enthousiast van werd. Maar heb ik bovenal geleerd dat dichtbij jezelf blijven en je hierover uit te spreken, de sleutel is tot zakelijk succes. Wat dat succes is, bepaal je zelf. Ik besef me dat mijn leven kostbaar is. En dat je van elke dag, hoe cliché ook, moet genieten. Van werkdagen, van vrije tijd. Dat je de tijd die je ‘aan staat’ best mag compenseren voor een tijdje ‘uit’. Want dat is precies wat ik nu ga doen.

Geen spijt achteraf
Ik ga er een tijdje tussenuit. Niet omdat ik genoeg heb van wat ik doe. Integendeel. Maar omdat hoogzwanger zijn best vermoeiend is en ik ongetwijfeld spijt zou hebben als ik niet van dit moment zou genieten. Je krijgt tenslotte maar één leven en ik wil er vol overgave, liefde en rust bij zijn als ik dat leven aan mijn eigen dochter schenk. Dus nee. Er is geen tweede Patty. Net zoals er geen tweede jij bestaat. En deze Patty staat van 1 februari tot 1 juni even uit. Mocht ik je daarna weer kunnen verblijden met mijn aanwezigheid, ratelende hersens en schrijfkunsten dan weet je me -32 uur per week- te vinden. Tot die tijd kun je genieten van de mooiste projecten die ik afgelopen drie jaar met mijn klanten verwezenlijkt heb. Daar ben ik namelijk enorm dankbaar voor.

Geef een reactie